SERNIK OREO(BEZ PIECZENIA)
Składniki:
* na ciasto
-135 g ciasteczek Oreo/Neo bez kremu
-65 g masła
Z ciasteczek usunąć nadzienie, przełożyć do innej miseczki (wykorzystane
zostanie do masy). Dokładnie pokruszyć ręką lub zmiksować blenderem.
Masło roztopić, dodać do rozdrobnionych ciasteczek, wymieszać. Przełożyć
na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce.
* na masę serową
-1 kg twarogu półtłustego
-250 g cukru
-6 łyżeczek żelatyny w proszku+8 łyżeczek zimnej wody
-4 łyżki soku z cytryny
-400 ml śmietanki kremówki
-ok.130 g ciasteczek Oreo/Neo z kremem+do ozdoby
Twaróg zmielić lub dokładnie zmiksować (można użyć blendera). Dodać
cukier i nadzienie pozostałe z przygotowania spodu, zmiksować. Żelatynę
zalać wodą, aby napęczniała, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej bądź
mikrofalówce. Przełożyć do twarogu razem z sokiem z cytryny. Dokładnie
zmiksować. Śmietankę ubić na sztywno, stopniowo dodawać do serowej masy i
delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać ciasteczka przekrojone na 2 lub 3
części. Wymieszać. Przełożyć na schłodzony spód, wyrównać. Wierzch
można udekorować warstwą ciasteczek. Schłodzić w lodówce przez min. 2
godziny.
* na polewę
-25 g masła
-5 łyżek mleka
-1/4 szklanki cukru
-1,5 kopiastej łyżki kakao
Masło roztopić z mlekiem i cukrem. Dodać kakao, dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia. Polać schłodzony sernik.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz