poniedziałek, 30 listopada 2015

CZEKOLADOWE MUFFINKI Z MALINAMI 


Składniki:

-1 szklanka mąki pszennej
- 80 ml oleju
-2 łyżki gęstej śmietany
-1/2 szklanki cukru
-3 jajka
-2 łyżki kakao
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sodu
-powidła malinowe lub świeże maliny ( około 1 szklanka)
-cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Całe jajka ( bez skorupek ) ubijamy mikserem na puch. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodkę dokładnie mieszamy w miseczce. Do ubitych jajek dodajemy cukier i dalej ubijając wlewamy olej i śmietanę.Wsypujemy suche składniki, mieszamy na wolnych aż ciasto stanie się gładkie.Formę do muffinek wykładamy papilotkami, nakładamy do nich po dużej łyżce ciasta. Na środek każdej babeczki nakładamy po łyżeczce powideł malinowych lub świeżych malin.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 * C, przez około 30 minut. Muffinki studzimy, posypujemy cukrem pudrem oraz ozdabiamy owocami. Smacznego.

 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz