poniedziałek, 30 listopada 2015


 RAVIOLI Z ŁOSOSIEM I RICOTTĄ

Składniki:
-300 g mąki pszennej
-3 jajka
-odrobina wody
-1 łyżka oleju
Farsz:
-150 g łososia z puszki Graal w sosie własnym
-100 g ricotty
-łyżka posiekanego koperku
-sól,pieprz do smaku
-oliwa z oliwek do polania pierożków

Przygotowanie:

Składniki farszu wymieszać w miseczce i doprawić do smaku.
Mąkę przesiać i wbić do niej dwa jajka oraz jedno żółtko, wlać olej i odrobinę wody, zagnieść elastyczne ciasto. Uformowane ciasto zwinąć w folie aluminiową i odłożyć na 30 minut aż odpocznie. Ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkować wałkiem, posypując je mąką.
Placki smarujemy białkiem i układamy na nich porcje farszu w równych odstępach. Na tak przygotowany placek, układamy drugi placek i dociskamy przestrzenie miedzy ciastem i farszem. Ciasto kroimy na kwadraciki. Ravioli gotujemy w osolonej wodzie, kilka minut aż wypłyną na wierzch. Odcedzamy i płuczemy pod bieżącą wodą.
Podajemy ciepłe, polane oliwą z oliwek, smacznego !

 


 



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz